Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην «ΑΙΧΜΗ» του υποψηφίου Δημάρχου Κ. Γεωργακόπουλου, 1/11/2010






Ερωτηση: Ποιο κίνητρο σας οδηγεί στο να διεκδικήσετε το αξίωμα του Δημάρχου, σήμερα που ο «Καλλικράτης» θέτει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, μεν, αλλά η οικονομική κρίση της χώρας μας ίσως αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στα όποια σχέδια για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Ο.Τ.Α.;

Απάντηση: Είναι γνωστό στους συμπολίτες μου ότι ασχολούμαι από το 1994 με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδόν αποκλειστικά. Ως ενεργός Πολίτης συμμετέχω στα κοινά από την ηλικία των 18 χρονών. Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να μπορώ σήμερα να καταθέσω μια συσσωρευμένη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό. Έχω διαπιστώσει ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και από την κεντρική εξουσία δημιουργεί προβλήματα και εμποδίζει τους Ο.Τ.Α. να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Έτσι, μαζί με άλλους συμπολίτες και συμπολίτισσες δημιουργήσαμε το 2006 την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «ΤΡΙΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» με στόχο να μας εμπιστευτούν οι συνδημότες μας τη θέση ευθύνης της Δημοτικής Αρχής και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα προβλήματα του Δήμου και των συνδημοτών. Στήριγμά μας είναι η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες και γι’ αυτό το λόγο το βασικό μας σύνθημα είναι «Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ».
Βέβαια η σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία στο νέο Καλλικρατικό Δήμο μπορεί να φέρει κάποιες δυσκολίες αλλά θεωρούμε ότι αυτή η μεγάλη και προς τη σωστή κατεύθυνση διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για τη συμμετοχή των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας και μία δημοτική αρχή ανεξάρτητη από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα είναι η μοναδική λύση που μπορεί να δώσει προοπτική στο Δήμο μας. Έτσι, στις 7 Νοέμβρη, καλούνται οι πολίτες να εκλέξουν δήμαρχο και όχι κομματάρχη.

Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας ως δήμαρχος; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο διευρυμένος δήμος Τρίπολης και με ποια πολιτική θα τα αντιμετωπίσετε;

Απάντηση: Κρίνουμε απαραίτητο με γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις ο Δήμος να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία. Οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν πολύ σύντομα την πλησιέστερη σε αυτούς εξουσία, που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φιλική προς αυτούς και με βασικό της μέλημα την εξυπηρέτησή τους. Έτσι κρίνουμε απαραίτητο τη με αξιοκρατικά κριτήρια διοικητική αναδιοργάνωση του νέου μεγάλου Δήμου και τη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Πολύ σύντομα ο νέος Δήμος πρέπει να κάνει ορατό ότι Δήμος δεν είναι πλέον μόνο η Τρίπολη αλλά η ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας η οποία αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και πολλές δυνατότητες. Αυτό εμείς το λέμε «ομογενοποίηση» του νέου Δήμου, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά και αυτό θα πρέπει να γίνει από την αρχή.
Υπάρχουν κοινά προβλήματα για όλους τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου που πρέπει να τύχουν προτεραιότητας, όπως είναι η διαχείριση των σκουπιδιών.
Η στήριξη με κάθε τρόπο της αγροτικής οικονομίας, αποτελεί ταυτόχρονα και στήριξη της οικονομίας της πόλης.
Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όπως και η ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας της περιοχής, σαφέστατα αποτελεί αναπτυξιακό έργο που θα φέρει κόσμο και οικονομικά οφέλη στην Τρίπολη και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ενίσχυση ενός ήδη δυναμικά κινούμενου τουριστικού ρεύματος προς την ορεινή Αρκαδία και η εξειδίκευσή του, αποτελεί για εμάς κύριο στοιχείο της αναπτυξιακής προοπτικής. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό τόπο προορισμού και για τους επισκέπτες μας αλλά και για επενδυτές, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους.
Η ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει έργων σε όλους τους συνενούμενους Δήμους, αποτελεί προτεραιότητά μας.
Επιπλέον θέλω να τονίσω, ότι δε θα αρκεστούμε μόνο να διεκδικούμε τους οφειλόμενους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή και νέους πόρους, αλλά έχουμε σχέδιο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε εμείς καινούργιους πόρους για το νέο Καλλικρατικό Δήμο με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.

Ερώτηση: Πρόθεση, επιδίωξη και χρέος κάθε δημοτικής αρχής είναι η παροχή στους δημότες της υψηλών υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας και εν γένει της καθημερινότητάς τους. Στον τομέα αυτόν δεν έχουμε σημαντικές «νίκες» στην Αρκαδία. Η αιτία είναι το θεσμικό πλαίσιο ή δεν επαρκούν τα δημοτικά τέλη; Θα προχωρήσετε στην αύξησή τους;

Απάντηση: Είναι αδιανόητο στη δύσκολη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία  να σκεφτεί κάποιος ότι εύκολα η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να γίνει ένας νέος φορομπηχτικός μηχανισμός με διάφορες δικαιολογίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο κάθε δημότης, δεν υπήρξαν με ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες. Πολλές φορές αυτό έγινε με παράνομο τρόπο, αφού τα ποσά από τα τέλη χρησιμοποιήθηκαν σε αλλότριους σκοπούς και πολλές φορές, από αδιαφορία ή ανικανότητα των δημοτικών αρχών, δε λύθηκαν προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως και εσείς αναφέρετε στην ερώτησή σας, στην Αρκαδία, και στην πόλη μας τονίζω εγώ, αυτό ήταν πολύ συνηθισμένο. Έτσι κανείς σήμερα Τριπολίτης δεν είναι υπερήφανος για το επίπεδο καθαριότητας της πόλης, ο οδηγός αυτοκινήτου βασανίζεται με το κυκλοφοριακό και από την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, ο πεζός δυσκολεύεται να περπατήσει στα πεζοδρόμια ή στους δρόμους, τα παιδιά δεν έχουν πού να παίξουν και δυστυχώς σήμερα έχουμε χάσει και την πλατεία μας, την πλατεία του Άρεως, και δε γνωρίζω για πόσο θα τη στερηθούμε ακόμη.
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι τόσο αποτρεπτικό για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά είναι προφανές ότι απουσίαζε η πολιτική βούληση από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και έτσι σήμερα η Τρίπολη είναι μια κακή απομίμηση της Αθήνας, μια τσιμεντούπολη που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας.
Με σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων, με χρηστή διοίκηση και με την ανάλογη πολιτική βούληση, πολλά από αυτά τα προβλήματα θα είχαν λυθεί χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Ερώτηση: Η Τρίπολη είναι μία πόλη που επεκτείνεται καθ’ ύψος τα τελευταία 30 χρόνια. Τι φταίει γι’ αυτό; Ποια είναι η θέση σας για τον Γ.Π.Σ.;

Απάντηση: Πολλές φορές ακούμε από διάφορους συμπολίτες γιατί ή πόλη να επεκτείνεται καθ’ ύψος και όχι κατά πλάτος. Και είναι δικαιολογημένος ο προβληματισμός τους. Δυστυχώς, οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης τα τελευταία χρόνια γίνονται με πολύ βραδύ ρυθμό, ενώ αντιθέτως οι ανεγέρσεις κτηρίων 7 και 8 ορόφων δεν ενόχλησαν ποτέ τις Δημοτικές Αρχές. Μπορεί το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει να δίνει τη δυνατότητα αυτή στους κατασκευαστές, αλλά ποτέ οι Δημοτικές Αρχές δεν ασχολήθηκαν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλαγής σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Μια σύγχρονη πόλη είναι αδιανόητο να μην έχει δώσει απαντήσεις σε τέτοια κεφαλαιώδη ζητήματα και προφανώς αυτό έγινε γιατί δεν ήθελε να δώσει απαντήσεις. Έτσι η Τρίπολη δεν έχει αποκτήσει ακόμη τον «Καταστατικό Χάρτη» της με το Γενικό Πολεοδομικό της Σχέδιο. Αυτό καρκινοβατεί για χρόνια και σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια πειστική απάντηση όσον αφορά στο σε ποιο σημείο βρίσκεται η μελέτη του. Είναι απαραίτητο η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Γ.Π.Σ. που σίγουρα θα περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση του ιστορικού της κέντρου, την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων και τις χρήσεις γης. Θεωρώ ότι η σύνταξη του Γ.Π.Σ. πρέπει να είναι από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής.

Τρίπολη, 1/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου